Ajalooline traditsioon: L�ganuse.

Ilmasõda ja 1917. aasta revolutsioon

Ilmasõja kohta ei teata palju seletada, sest kohalikke elanikke puudutas sõda ikkagi kaudselt, kas kraami võtmise või meeste mobiliseerimise näol.
1917. aasta revolutsioon. Enamline vool Lüganusel kerkinud ruttu. Eriti silma paistnud see 1917. aastal kevadel Lüganuse Hariduse Seltsi koosolekul. Koos viibinud palju mehi Unikülast ja Kestlast ning viimased nõudnud õpetaja Valteri lahti registreerimist kirikuõpetaja kohalt, samuti ka Püssi krahvi otsekohest vangistamist. Vastuvõetud otsus ei olevat leidnud aga talurahva kommissaari poolt vastuvõttu, mille tõttu õpetaja jäänud esialgselt kohale. (Kaldesuu, Juhan; Männi, Marie)
Sama aasta oktoobris ilmunud Lüganusele punaste valitsuse tegelane Gustav Kippar. Nimetatu pidanud agitatsiooni koosolekuid, lasknud vangistada Püssi krahvi ja õpetaja Valteri ning otsinud Maidla valda mööda suuremaid talunikke, kes tema arvates pidanud kinni vanast korrast.
Maidla vallas tapetud enamlaste poolt kaheksa meest, mainitud tegu sündinud mõni päev enne Saksa vägede sissetulekut. (Iisküll, Arnold; Uueküla, Aleksander; Kaldesuu, Juhan)
EKLA, f 200, m 19:1, 116/7 < Lüganuse khk. – Leida Otsa (1931)