Ajalooline traditsioon: L�ganuse.

Hariduslik olukord - Savala kool

Savala kool olla arvatavasti üle 100 aasta vana. Kooli kroonikas on märgitud kooli asutamise aastaks 1859. Kuid koolijuhataja uurimuste järgi olevat nimetatud aasta vale. Kuna kooli arhiiv ühes kooliga olla maha põlenud, siis ei olevat võimalik asutamise aastat kindlaks määrata.
Esimene koolimaja olnud suitsutare ühes rehega, kus keegi Tiina-nimeline naisterahvas õpetanud lapsi lugema. Pärast seda saatnud “landrat” kellegi Jüri Vinni Simuna kihelkonnast kooli ja sellest saanud esimene Savala koolmeister. (Anton)
Esimene Savala koolimaja põlenud maha ühes rehega 1873. aastal. Järgmisel aastal olnud uue koolimaja ehitamine, millele mõis andnud palgid, kuna vallast korjatud katuseõled. Hiljem, aastat ei ole teada, tehtud koolile jätk otsa, selleks et ruume suurendada. Selles majas töötanud kool 1906. aastani. (Anton)
1906. aasta uueaasta ööl läinud koolimaja köögi põranda alt põlema ning koolimaja muutunud kasutamiseks kõlbmatuks. (Anton)
1907. aastal ehitatud uus maja, kus kool praegugi asub. Maja on puust ja sisaldab kaks klassiruumi. Savala algkool töötab nelja klassiga ja kahe õpetajaga. Praegune koolijuhataja on Anton.
EKLA, f 200, m 19:1, 91/2 < Lüganuse khk. – Leida Otsa (1931)