Ajalooline traditsioon: L�ganuse.

Hariduslik olukord - Purtse kool

Purtse kool on asutatud 1850. aastal krahv Stackelbergi poolt. Esimene koolimaja asunud praeguse Toomas Nappa elukoha asemel – Purtse silla juures. (Purtse kooli kroonika)
Praegune koolimaja olla ehitatud 1875. aastal (Purtse kooli kroonika)
Kool töötab 5 klassiga ja 3 õpetajaga.
Õpetajad:
Esimeseks õpetajaks Vihmann. Nimetatu olnud ka ühtlasi magasiaida sekretär. Vihmann olnud suur viinajooja ja koolist ei olevat ta kuigivõrd hoolinud. Muidu olnud ta küllaltki tark mees, sest ta õpetanud pääle lugemise veel kirjutamist ja rehkendamist. (Uueküla, Aleksander; Intso, Aleksander)
Vihmannile järgnenud Melnikud (vt ka Ametnikud)
Romanovi emigrantide kool asub Sala külas juba 1927. aastast saadik. Kool on neljaklassiline ning õpetus koolis toimub vene keeles. Kooli peab üleval vene emigrantide komitee.
EKLA, f 200, m 19:1, 90/1 < Lüganuse khk. – Leida Otsa (1931)