Ajalooline traditsioon: L�ganuse.

Hariduslik olukord - Erra kool

Vanemate koolidena Lüganuse kihelkonnas tuntakse Erra kooli. Kool olevat asutatud umbes 1852. aastal ning ta asunud Erra mõisa taga olevas külas. Mõisnik lammutanud küla umbes 1855. aastal ja ühes külaga viidud ka kool Kaunurme külla (mida kohalikud elanikud nimet. Robi külaks), kus olnud õpetaja palgaks 4 tiinu maad. Maa võetud ära mõisniku poolt 1890. aastal ja antud kuuendikumaana rendile, kuna kooliõpetajale hakatud andma mõisa aidast vilja. (Kents, Johannes)
Erra mõisa taga asuv koolimaja olnud suitsutare. Millal koolile ehitati uus maja, pole teada, kuid üksikud jutustajad arvavad mäletavat, et umbes 1867. aasta paiku. (Vahmann, Mihkel; Eeken, Kristina) Samas majas töötanud kool kuni 1919. aastani. Vahepääl olnud kool suletud ja avatud uuesti 1927. aastal Erra mõisa teenijate majas, kus kool praegugi töötab. Praegune koolil kasutada olev maja on paekivist, maja olevat omal ajal ehitatud hobustetalliks, kuid hiljem tehtud ümber mõisateenijate elumajaks. (Kents, Johannes)
Maja on pime, rõske ja kitsas ning koolimajaks täiesti kõlbmata. Kool töötab praegu kuue klassi ja kolme õpetajaga.
Õpetajad:
Mõisa taga asuvas koolis olnud esimeseks õpetajaks Hans. Rahva seas tuntud Kooli-Hansu nime all. Koolitoas olnud liivaga täidetud küna, mille ümber lapsed istunud ja kirjutanud liiva pääle. (Erra kooli kroonika. Andmed kroonikas vana kooli kohta on praeguse juhataja J. Kentsi kogutud ja nimelt vanemailt inimesilt, kes ennem minu Lüganusele saamist olevat ära surnud.)
Vahepääl katkevad kooli kohta teated. Kuid 1890. aastast alates olnud kooliõpetajaks Reisberg, kes olnud ka rahva- ja muusikamees. 1918-1919. aastal olnud õpetajaks Joosep Semendik. (Erra kooli kroonika. Andmed kroonikas vana kooli kohta on praeguse juhataja J. Kentsi kogutud ja nimelt vanemailt inimesilt, kes ennem minu Lüganusele saamist olevat ära surnud.)
Praegu on Erra algkooli juhatajaks Johannes Kents.
EKLA, f 200, m 19:1, 82/4 < Lüganuse khk. – Leida Otsa (1931)