Ajalooline traditsioon: Lļæ½ganuse.

Ametnikud

Kõrgemaist riigiametnikest on vanal talurahval väga puudulikud teadmised, sest nende otsene ülemus oli ju ikkagi ainult mõisas.
Jutustatakse, et talupoegade sõbraliku keisri Aleksander II surm mõisnikke eriti rõõmustanud ja viimased asetanud suuri lootusi Aleksander III. Aleksander III kroonimise puhul söödetud inimesi mõisnikkude poolt ilma tasuta. Mustmätta külas, kus on lage liivane pind, peetud etendusi ja tantsitud. (Teedlaus, Juhan; Tamm, Maarja)
Kuberner Sahovski olnud väga venemeelne mees ning Baltimaa saksad ei olevat teda sugugi sallinud.
1915. aastal näidanud end kuberner Korustovitš Jõhvis, kuhu ta tulnud nekrutite kogumise ajaks. (Kaldesuu, Juhan)
EKLA, f 200, m 19:1, 26 < Lüganuse khk. – Leida Otsa (1931)