Ajalooline traditsioon: L�ganuse.

Sissejuhatus

Lüganuse kihelkond asub Virumaa idapoolses osas Soome lahe rannal, mis on nimetatud kihelkonna põhjapoolseks piiriks. Idast piirab Lüganuse kihelkonda Jõhvi kihelkond, läänest Viru-Jaagupi ühes Viru-Nigula kihelkonnaga ja lõunast Iisaku ja Simuna kihelkonnad.
Kuigi suur kihelkond Lüganuse on jaotatud kõigest kolme valda: Erra, Maidla ja Püssi.
Et Lüganuse kihelkonna ajaloolise traditsiooni kogumine jaotati ära kahe stipendiaadi vahel, siis tuleb käesolevas aruandes käsitlusele kihelkonna lääneosa, mille piiriks Purtse jõgi. Tähendatud kihelkonna lääneossa kuuluvad veel idapool Purtse jõge olev Maidla vallamaja ja jõe mõlempoolsel kaldal asuvad Purtse ja Savala külad.
EKLA, f 200, m 19:1, 1 < Lüganuse khk. – Leida Otsa (1931)