Ajalooline traditsioon: J�rva-Madise.

Suuline traditsioon - Usulised liikumised

Mitmesuguseid erilisi usulahke ei olevat Madise kihelkonnas kohalike elanike mäletavasti olnud. Pea kõik kihelkonna elanikud olnud Madise koguduse liikmed, välja arvatud prohvet Maltsveti ajal tema poolehoidjad. Ka vene usku minejaid olnud väga väike osa, inimesed olnud liiga umbusklikud, pidades vene usku ristimist ainult üheks pettuseks.
EKLA, f 199, m 48, 75 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Vetepere k., Ellu t. – Elfriede Änilane < Hans Nurme, 76 a. (1930)

Tähendab, mingisugust massilist inimeste üleminekut luteri usust vene usku ei olevat olnud, küll aga olnud üksikuid, kes uue usuga arvanud enestele saavat mingisuguseid vabadusi.
EKLA, f 199, m 48, 75 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Albu as., Jäätma t. – Elfriede Änilane < Juhan Puusepp, 80 a. (1930)

Vennastekogudus olevat ka liikvel olnud, kuid neil olevat puudunud kindlam organisatsioon ja ka kooskäimisteks tarvis olev oma palvemaja. Madise õpetajad olevat, välja arvatud praegune õpetaja, kõik eelpooltähendatud usulahule agaralt vastu töötanud. Vennastekogudus olevat aga kasutanud ühte Madise kogudusele kuuluvat maja – mis kirikust eemal asub umbes üks kilomeeter – juba kolmkümmend aastat palvetundide pidamiseks. 1920. a. olevatki kinkinud Madise kogudus tähendatud maja vennastekogudusele.
EKLA, f 199, m 48, 75/6 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Madise kirikmõis – Elfriede Änilane < Arnold Wieckmann, 52 a. (1930)

Prohvet Maltsvetist teab aga rääkida iga kihelkonna vanem elanik nii olulist kui ka mitteolulist, millest mõningad katked allpool, eriti Maltsveti järelkäijaist ja nende Krimmi minekust.
EKLA, f 199, m 48, 76 (IV-5) < Järva-Madise khk. – Elfriede Änilane (1930)

Jutustaja äi rääkinud, et Maltsvet olnud enne ülesostja, kord ostnud Kure talust kaeru. Kui jutustaja äi olnud Kukevere kõrtsmikuks, siis Maltsvet mänginud tantsu ajal kõrtsis pilli. Kord pidanud kõrtsis jälle tants olema ja Maltsvet läinud ühte tallu oma pilli järele. Teel tulnud aga suur torm ja Maltsvet nähes selles jumala hoiatust, saanud sellest päevast peale jumalasulaseks ja rahvaprohvetiks.
EKLA, f 199, m 48, 76/7 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Ahula k., Metsavahe t. – Elfriede Änilane < Maria Liiva, 79 a. (1930)

Maltsvet olnud väga lihtne mees ja kannud alati halle riideid.
EKLA, f 199, m 48, 77 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Albu as., Jäätma t. – Elfriede Änilane < Juhan Puusepp, 80 a. (1930)

Samuti olnud riietatud Maltsveti järelkäijad. Nii meestel kui naistel olnud mustad ja hallid kuued seljas. Naistel olnud juuksed lahti ja mustad ning valged rätikud peas.
Kord olnud maltsvetlased hulgana Madise kirikus jumalateenistusel. Kui palve ajal teised inimesed põlvitanud, siis maltsvetlased olevat seisnud püsti kui tikud.
Jutustaja isa käinud Härjapää külas Maltsveti tunnis. Palujad olnud pinkide otsas ülevel ja palunud, et Issand neid üles taeva viiks. Olnud üldse väga kentsakad inimesed.
EKLA, f 199, m 48, 77/8 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Kaalepi as., Lauri t. – Elfriede Änilane < Anna Kalajõgi, 76 a. (1930)

Maltsvet pidanud kord Ahulas jutlust ja öelnud, et tema olevat niisugune püha mees, et kui ta läheks heinakuhja sisse ja see põlema pistetavat, siis tema jäävat ikka terveks. Küla poisid tahtnud kohe tuua mitu õlekubu, et Maltsvetti nende sisse panna ja siis põlema süüdata, et näha, kas tuli jätab midagi järele. Maltsvet saanud selle peale kole vihaseks ja noominud poisse väga valjult.
EKLA, f 199, m 48, 78 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Aravete k., Hansujaagu t. – Elfriede Änilane < Madis Maal, 76 a. (1930)

Maltsvet olnud ikka suur petis ja muud kedagi, teinud ainult rahvale vigurit. Kord rääkinud inimestele salaja suure tõrre seest ja pärast öelnud usklikele, et jumal ise olevat oma sulastega rääkinud.
EKLA, f 199, m 48, 78 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Neitla k., Tuherma t. – Elfriede Änilane < Joosep Tuherm, 72 a. (1930)

Maltsvetlased ei olevat tohtinud sealiha süüa. Eriti agaralt kuulutanud nad viimse päeva tulekut ette, paljud usklikud müünud varanduse ära ja oodanud viimset päeva.
EKLA, f 199, m 48, 78/9 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Madise vndk. – Elfriede Änilane < Ida Buschmann, 45 a. (1930)

Jutustaja isa olnud Maltsveti ajal Albu mõisa rehepapiks. Käinud mitu korda Maltsveti tunnis ja leidnud, et Maltsvet ei olevat olnud sugugi mõni petis ega valeprohvet, vaid ta jutlustanud väga ilusti ja rääkinud ainult õigust, kelmust ei olevat selles mehes sugugi olnud, vaid õpetanud inimesi pühakirja järele elama.
EKLA, f 199, m 48, 79 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Vetepere k., Raadikmäe t. – Elfriede Änilane < Anna Romberg, 59 a. (1930)

Maltsvet käinudki maad mööda ringi ja petnud inimesi ühes enesega Krimmi minema öeldes, et Krimmis olevat maad ja toitu külluses. Paljud olnud ka nõus Krimmi minema, hulk peremehi müünud talud ära Krimmi mineku nõuga. Samuti olnud minejate seas palju puruvaeseid jalaminejaid, mõnel olnud ainult silgukarp, paar särki ja lusikas kaasas.
EKLA, f 199, m 48, 79 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Albu as. – Elfriede Änilane < Mai Tammets, 76 a. (1930)

Minejate seas olnud ka keegi üksik naine Prii Leenu, kellel ei olevat teele muud kaasa olnud võtta kui kauss pudruga.
Jutustaja isa kui Albu valla talitaja pidanud Krimmi minejaile passid andma. Neile mõisahärra käskinud passe anda, kellel jõudu olnud nii pikka reisi ette võtta. Paljuid peresid ja üksikuid inimesi ei olevat lastud minna. Need tulnud siis Pullevere külla talitaja pere õue ja küsinud süüa, talitajal olnud nendega päris häda.
EKLA, f 199, m 48, 79/80 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Soosalu k., Ravastiku t. – Elfriede Änilane < Miina Liibert, 68 a. (1930)

Enne Krimmi minekut käinud maltsvetlased ööseti talusid mööda nõu pidamas ja palumas, päeval nad ei olevat siis üldse koos käia tohtinud ja julenudki.
EKLA, f 199, m 48, 80 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Venevere k., Otsa t. – Elfriede Änilane < Leena Tammets, 77 a. (1930)

Albu mõisnik tellinudki Tallinnast 60 soldatit mõisa, kes siis Krimmi minna tahtjaid peksnud, et inimesil rändamise lust ära kaoks. Hulk usklikke viidud Albu mõisa lähedal olevasse Mäe rehte ja antud sääl tublisti naha peale. Paljud läinud Maltsvetiga ikka ühes Krimmi, kuid paljuil ei olevat pärast peksu enam suurt lusti olnud Krimmi minna. Peksetud laulnud veel laulu: „Oh võtkem jumalat...” ja läinud siis Madisest minema.
EKLA, f 199, m 48, 80/1 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Madise vndk. – Elfriede Änilane < Ida Buschmann, 45 a. (1930)

Minejad olnud enamuses vankritega, millistele katused peale tehtud. Maltsvet ise kadunud pärast tema järelkäijate Krimmi minekut hoopis ära, ega ei olevat temast enam midagi kuuldud. Krimmi minejad aga elanud sääl päris hästi ja jõukalt.
EKLA, f 199, m 48, 81 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Albu as., Jäätma t. – Elfriede Änilane < Juhan Puusepp, 80 a. (1930)

Maltsvetlased olnud väga julged ega ei olevat kartnud kedagi. Mäe rehes kinni olles lugenud ja laulnud nad öö läbi. Peksu ajal Maltsveti Madises ei olevat olnud.
EKLA, f 199, m 48, 81 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Vetepere k., Raadikmäe t. – Elfriede Änilane < Anna Romberg, 59 a. (1930)

Peksjaiks olnud 60 soldatit. Albu mõisa poolt tapetud nende jaoks nuumhärg ära. Terve koorem toodud mõisa metsast pikki vitsu ja reheväravate ees pekstud. Toobriga viidud viin ka reheväravate juure, kust soldatid vahepeal joonud. Peksu ajal jalutanud Albu härra ise mõisa kaskede all.
Keegi mõisa teotüdruk Laugu Mai olnud ka suur Maltsveti jumaldaja, teda ei olevat aga olnud peksa saajate nimekirjas. See tüdruk, nähes kuidas teised õed ja vennad kannatavad, tahtnud et teda ka lüüakse. Läinudki siis vabatahtlikult soldatite keskele ja saanud peksa, ise öelnud: “Ega minugi keha kaeru ei kasvata, et mind peksta ei tohi, kui teised saavad, andke mulle koa!”
EKLA, f 199, m 48, 81/2 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Albu as. – Elfriede Änilane < Mai Tammets, 76 a. (1930)

Kihme külast läinud Maltsveti ajal mitu peret Krimmi.
EKLA, f 199, m 48, 82 (IV-5) < Järva-Madise khk., Kuksema v., Kihme k., Lussu t. – Elfriede Änilane < Ann Odres, 73 a. (1930)

Aravete külla Valgi tallu kogunud suur hulk Krimmi minejaid, kust siis ühiselt, vaimulikke laule lauldes teele mindud.
EKLA, f 199, m 48, 82 (IV-5) < Järva-Madise khk., Albu v., Soosalu k., Ravastiku t. – Elfriede Änilane < Miina Liibert, 68 a. (1930)

Maltsvet olnud väike hall vanamees. Kui ta inimesed Krimmi viinud, siis tulnud ise tagasi ja ostnud Paidesse maja.
EKLA, f 199, m 48, 82 (IV-5) < Järva-Madise khk., Kuksema v., Oeti k., Jüra t. – Elfriede Änilane < Adu Kolnes, 80 a. (1930)