Ajalooline traditsioon: J�rva-Madise.

Suuline traditsioon - Rahva majanduslik elu - Rahvarahutused päris- ja teoorjuse ajal

Vanal ajal tulnud ikka vastuhakkamisi ka ette, ei olevat jõutud ju piina välja kannatada. Neile, kes julenud härrale midagi vastu ütelda, antud ikka oma 100 kepihoopi.
EKLA, f 199, m 48, 66 (IV-3d) < Järva-Madise khk., Albu v., Albu as., Jäätma t. – Elfriede Änilane < Juhan Puusepp, 80 a. (1930)

Jutustaja isa olnud Albu mõisas teomeheks. Siis kuulutatud uut seadust, milline peksu ära keelanud. Selle eest viidud aga Sääskülast keegi Andrese peremees ja teisigi Tallinna. Kes vähegi agaram olnud uue seaduse levitamisel, neid pekstud, soldatid kutsutud peksma.
EKLA, f 199, m 48, 66 (IV-3d) < Järva-Madise khk., Albu v., Saare k., Saaresauna t. – Elfriede Änilane < Leenu Eidmets, 72 a. (1930)

Jutustaja vanemad rääkinud, et Vistla külas hakanud rahvas mõisale vastu. Vastuhakkajaid karistatud Tallinna turul, talitaja pandud kolmeks aastaks vangi. Vene keiser olnud kuskil välisriigis külas ja talle mängitud sääl niisugust lugu ühe pilliga, nagu rahvas Tallinna turul peksu ajal karjunud. Sellest ajast pääle tsaar kaotanudki kepinuhtluse ära.
EKLA, f 199, m 48, 66/7 (IV-3d) < Järva-Madise khk., Albu v., Aravete k., Hansujaagu t. – Elfriede Änilane < Madis Maal, 76 a. (1930)

Jutustaja olnud vast 8–10-aastane, kui enamik Kurisoo valla peremeestest saanud mõisale vastuhakkamise pärast Tallinnas peksa. Kaks nooremat meest, Mihkel Tooman ja Mart Leht, saanud kumbki 400 kepihoopi. Kurisoo valla talitaja saanud neljaks aastaks ja talitaja abiline poolteiseks aastaks türmi.
EKLA, f 199, m 48, 67 (IV-3d) < Järva-Madise khk., Albu v., Aravete k., Alliku t. – Elfriede Änilane < Madis Lääts, 80 a. (1930)