Ajalooline traditsioon: J�rva-Madise.

Suuline traditsioon - Rahva majanduslik elu - Raharendi ja taludeostu aeg

Et rendiaeg kui niisugune jaguneb segarendi ja puht raharendi ajaks, siis käsitlen neid kahte lühikest ajavahemikku ka eraldi. Tooksin siis enne jutustused segarendi kohta, mil talupoeg, makstes mõisale koha eest teatava rahasumma renti, oli mõisaga seotud veel mitmesuguste naturaalkohustuste nn abiteo kaudu.
EKLA, f 199, m 49, 61 (IV-3c) < Järva-Madise khk. – Elfriede Änilane (1930)

Raharenti võetud koha suuruse järele. Madise kihelkonnas kõikunud see summa 40 rbl – 100 rbl vahel. Selle kõrval tehtud veel abitegu, sõnnikuveo-, seemendamise, kartulivõtu- jne päevad.
EKLA, f 199, m 49, 61 (IV-3c) < Järva-Madise khk., Albu v., Madise vndk. – Elfriede Änilane < Hans Sommer, 70 a. (1930)

Jutustaja isa olnud Ageri mõisa Tõnise kohal rentnikuks. Olnud alati suur viletsus. Mõisa magasiaidast antud puuduse korral vilja, kuid mõis võtnud selle pealt väga suured protsendid. Abitegu olnud küllalt suur, oma töö jäänud hiljaks teha, sest ilusamad päevad tulnud mõisas käia.
EKLA, f 199, m 49, 61/2 (IV-3c) < Järva-Madise khk., Albu v., Madise vndk. – Elfriede Änilane < Marie Sillaots, 48 a. (1930)

Talveti käidud mõisas linu haspeldamas. Iga aasta pidanud mõisale kuduma takune kangas. Mõisast antud leesik [leisikas] takku ja sellest pidanud 40 küünart riiet saama, tegelikult saadud ainult 35 küünart. Iga viie aasta järele tulnud aga mõisale kududa üks kalevikangas rendi kõrvalteona.
EKLA, f 199, m 49, 62 (IV-3c) < Järva-Madise khk., Albu v., Ahula k., Metsavahe t. – Elfriede Änilane < Maria Liiva, 79 a. (1930)

Jutustajal olnud Ageri mõisast rendikoht 42 vakamaa suurune. Selle eest maksnud aastas 40 rbl raharenti ja 3 päeva igal nädalal olnud kõrvaltegu. Kaks postivahet rukist ja kolm suvivilja pidanud veel päälekauba kokku panema.
EKLA, f 199, m 49, 62 (IV-3c) < Järva-Madise khk., Albu v., Ageri as. – Elfriede Änilane < Joosep Kelgo, 67 a. (1930)

Vooripäevi olnud rendi kõrval aastas kahekümne ümber, pidanud Narva kalevivabrikusse villu vedama. Põld olnud kuue tündrimaa suurune. Renti olnud ühtekokku 60 rbl aastas. 30 rbl sellest tulnud maksta puhtas rahas ja teise 30 rbl ette tulnud tegu teha.
EKLA, f 199, m 49, 62/3 (IV-3c) < Järva-Madise khk., Kuksema v., Oeti k., Jüra t. – Elfriede Änilane < Adu Kolnes, 80 a. (1930)

Abiteo päevade tegemisel pidanud juba päikesetõusul platsis olema. Sääskülast tulnud kord kaks tüdrukut Albu mõisa kartult võtma, kui päikese äär olnud veidi ülevel, valitseja ajanud väikese hilinemise pärast tüdrukud kohe koju tagasi. Õhtul pidanud nii kaua töötama, et valitseja ei olevat näinud muidu päevi üles panna, kui teolised näidanud õlelontidega tuld.
EKLA, f 199, m 49, 63 (IV-3c) < Järva-Madise khk., Albu v., Albu as. – Elfriede Änilane < Mai Tammets, 76 a. (1930)

Puht raharendi ajal ei olevat ka olud palju paremad olnud. Ei olevat küll ilusal tööajal tarvis olnud mõisa minna, vaid oleks võinud aasta läbi oma põllul töötada. Kuigi paljudest peredest käinud inimesed mõisas tööl, siis maksnud mõis selle eest palka. Kuid raharent olnud küllalt suur ja selle kogumine raske, eriti veel viljaikalduse ajal. Mõnel mehel olnud mitme aasta rent maksmata ja selle eest võetud protsente. Mõned käinud sageli mõisas tööl ja teeninud nii osa renti tasa. Sellepärast ei olevatki talude ostuaja tulles paljud rentnikud jõudnud kohta osta, vaid annud kohad käest. Madisesse tulnud palju uusi ostuperemehi Tartu- ja Viljandimaalt.
EKLA, f 199, m 49, 63/4 (IV-3c) < Järva-Madise khk., Albu v., Neitla k., Tuherma t. – Elfriede Änilane < Joosep Tuherm, 72 a. (1930)

Jutustaja elanud Lohala külas Albu mõisa rendikohal. Ostuaja tulles olnud raha vähe ja pidanud koha, mida olnud pidanud juba kolmkümmend aastat, käest ära andma, siis läinud mõisa teomeheks.
EKLA, f 199, m 49, 64/5 (IV-3c) < Järva-Madise khk., Albu v., Albu as., Jäätma t. – Elfriede Änilane < Juhan Puusepp, 80 a. (1930)

Rendikohad läinud [Talurahva] Põllupanga alla, kust neid siis osta saadud. Albu mõisa valitseja öelnud siis mõisas tööl olevaile peremeestele: “Minge värvige nüüd rõõmu pärast korstnad punaseks, et mõisa küljest lahti saate!”
Soosalu külas olnud 1900. a. paiku kuus ostetud talu ja seitse rendikohta.
EKLA, f 199, m 49, 65 (IV-3c) < Järva-Madise khk., Albu v., Madise köstrimaja – Elfriede Änilane < Johanna Ört, 33 a. (1930)