Ajalooline traditsioon: J�rva-Madise.

Suuline traditsioon - Asustamisküsimus - Sõjad ning katku-, nälja- ja ikaldusaastad vanemaist aegust peale - Sõjad

Veel vähem teatakse rääkida sõdadest. Kõige vanema sõjana on väga uduselt inimeste kuuldud mälestusis püsinud Põhjasõda.
EKLA, f 199, m 48, 34 (IV-1) < Järva-Madise khk. – Elfriede Änilane (1930)

Olnud vanal ajal Eestimaal rootslaste ja venelaste vahel suured lahingud. Venelased peksnudki siis rootslased minema ja saanud Eestimaa peremeesteks. Talurahvast saanud palju otsa selle sõja ajal, talud rüüstatud ja inimesed tapetud maha.
EKLA, f 199, m 48, 34/5 (IV-1) < Järva-Madise khk., Albu v., Madise vndk. – Elfriede Änilane < Hans Sommer, 70 a. (1930)

Türgi sõja kohta on väike alljärgnev episood. Nimelt käinud jutustaja Türgi sõjas, kus olnud poolteist aastat. Keiser saatnud rumeenlastele abi ja Balkani mägedes peetud türklastega 12 päeva lahingut. Teereis tagasi olnud väga raske, pooled sõdureist surnud teel. Keiser küsinud siis ülemalt, et kuidas nad tagasi jõudnud. Ülem aina kiitnud, et väga hästi.
EKLA, f 199, m 48, 35 (IV-1) < Järva-Madise khk., Albu v., Vetepere k., Ellu t. – Elfriede Änilane < Hans Nurme, 76 a. (1930)