Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Hariduslik elu - Varem tegutsenud koolid - Gebhardti vallakoolmeistrite seminar

Selle nime all mäletab rahvas Järva-Jaani pastori, Ferdinand Theodor Gebhardti asutatud ja tema kulul ülalpeetud kooli, milles anti eelharidust tulevaseile vallakooli õpetajaile. Kool on asund kirikumõisale kuuluvas Puki karjamõisas või talus ja on tegutsend kõigest kolm aastat. Kooli tegevuse aega rahvas ei mäleta, kuid saadud andmete põhjal võiks see olla möödund sajandi 50dail aastail. Koolis õpetatud peaasjalikult maadeteadust ja saksa keelt. Õpetajaks olnud pastor Gebhardt üksi. Koolikursus kestnud kolm aastat ja peale esimese lennu väljalaskmist lõpetand kool tegevuse. Õpilasi sinna kooli võtnud pastor Gebhardt oma äranägemise järele arukamate noorte hulgast (Schmiedehelm; Nurklik).
EKLA, f 199, m 45, 130 (III-8b) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)