Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Hariduslik elu - Varem tegutsenud koolid - Järva-Jaani 2-kl. vene kool

Järva-Jaani 2-kl. vene kool on asutatud möödund sajandi eelviimasel aastakümnel. Asutajaks olnud keegi Koeru kihelkonna Kalitsa küla elanik Loik, kes varem eland Krimmis, kuid tulnud 1880. a. ümber kodumaale tagasi ja alganud kihutustööd vene usu kasuks. Vene usu levimise soodustamiseks asutand Loik enda kulul kooli veneusuliste jaoks. Pidades Ammuta kogukonnas Rodeviku külas talu, ehitand Loik oma talu külge erilise kooliruumi. Õpilasi olnud esialgu 10 ümber; õppeaeg kestnud 3 a. Hiljem viidud kool Rodevikult Ammutale ja lõpuks sealt Järva-Jaani ja muudetud 2-klassiliseks. Õpilasi olnud umbes 40. Õpetajaiks olnud Järva-Jaani vene kiriku preester ja 2 köstrit. 1918 a. asutand sakslased kõnesoleva kooli asemele saksakeelse õppekeelega keskkooli, mis tegutsend aga ainult sama aasta novembrikuuni (J. Saar).
EKLA, f 199, m 45, 129 (III-8b) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)