Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Hariduslik elu - Varem tegutsenud koolid - Aavere vallakool

Aavere vallakool asutatud umbes samal ajal kui Kuie koolgi. Esimeseks õpetajaks olnud Hans Randleer. Koolikohustus olnud samasugune kui Kuiel: 3 aastat 6 päeva nädalas, 4dal aastal 3 päeva nädalas, 5dal aastal 2 päeva ja edasi kuni leerini 1 päev nädalas (Ann Vask). Vahepealsed õpetajaid rahvas ei mäleta. Järgmise teatakse Samuel Luhti´i, kes tulnud Aaveresse koolmeistriks 1890dal aastal, kes olnud ühtlasi ka vallakirjutajaks. Luht saand palgaks 4½ dessatiini põldu, heinamaa, koppel ja karjamaa – kasutada, 30 rubla raha, 2 tsetverti kaeru „silmavalguse” rahaks ja 2 koormat hagu iga pere poolt (Matiisen).
EKLA, f 199, m 45, 125 (III-8b) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)