Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Hariduslik elu - Praegu tegutsevad koolid - Järva-Jaani algkool

Järva-Jaani algkool, endine Orina vallakool asutati 1850. aastal. Vanemaist õpetajaist mäletab rahvas L. Schwani, Embekit ja M. Mettingit. Koolmeister olnud ühtlasi vallakirjutajaks. Tihti käinud koolmeister kiriku juures laulmas ja leerilapsi õpetamas; neil päivil koolitöö seisnud (Vong).
1886 – Mihkel Roosileht. Kool seisnud sagedasti koolmeistri ärakäimise ja kütte puudumise tõttu.
1893 – Kippar. Ka tema ajal seisnud kool sagedasti, kuna vallavalitsus olnud kütte muretsemisega hooletu. Üle poolte lastest puudund harilikult koolist.
1893–1930 Jüri Saar. Viimane nõuab vallast kütte välja ja kool hakkab jälle takistamata tööle. Saare eestvõttel kavatseti ühendada Orina ja Metsataguse koolid, sest mõlemad koolimajad olid vanad ja ühe maja ehitamine oleks olnud kergem. Samuti kavatseti ühendatud kooli muuta 2-klassiliseks ministeeriumikooliks, kuid mõlemad kavatsused jäid teostamata.
1902. a. asutati Orina vallakooli juurde Järva-Jaani kihelkonna kooliõpetajate tarvis raamatukogu.
1906. a. lubatud õpetada esimesel kahel õppeaastal kõik aineid emakeeles.
1919. a. muudeti kõnesolev kool 4-klassiliseks. 1923. a. jaotati kool kaheks: 1., 2. klass eraldi juhatajaga ja 3., 4. eraldi juhatajaga (J. Saar).
Praegu töötavad kaks esimest klassi endises koolimajas J. Saare juhatusel. 3., 4. ja hiljem juurde asutatud 4. ning 5. klass ühes Järva-Jaani kaheaastase täienduskooliga asuvad endises Orina mõisa härrastemajas, Spirke juhatusel.
EKLA, f 199, m 45, 113/4 (III-8a) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)