Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Suusõnalist traditsiooni - Üksikute valdade ajalugu ning sisse- ja väljarändamised

Einmanni vald
Einmanni vald koosneb kolmest endisest iseseisvast kogukonnast: Einmanni, Aavere (ühendati eelmisega 1895. a.) ja Kuie (ühendati Einmanniga 1892. a.) omist. Varemail aegadel olnud need kogukonnad ühendatud mitmesuguseis muis kombinatisioones. Nii teatakse Kuie kogukond olnud ühendatud Võhmutaga 1890.–92. a. (Eiskop). Aavere kogukond olnud ühendatud Koeru kihelkonda kuuluva Kapu vallaga umbes 1890.–95. a. 1895. a. lahutati Aavere Kapust ja ühendati Einmanni vallaga (Selter). Vallavalitsuse protokollides ei leidu mingisuguseid märkusi valdade ühendamise või lahutamise kohta. 1892. a. 17. juunil leidub Einmanni vallavolikogu protokollides märkus, et on otsustatud vallaraamatud ja muu valla varandus anda üle uue ühendatud Võhmuta valla valitsusele. Mil põhjusel see sündis, ei ole teada.
EKLA, f 199, m 45, 33/4 (III-1a) < Järva-Jaani khk. –Linda Vilmre (1930)