Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Arhiive - Võhmuta valla arhiiv

Võhmuta valla arhiiv on asutatud 1893. aastal. Arhivaale hoitakse kappides ja need on võrdlemisi hästi korraldatud. Arhiivis leiduvad ka Võhmuta vallaks liidetud endiste kogukondade raamatud. Kuna täieliku arhiivinimestiku esitamine siinkohal oleks asjata, piirdun käesolevas ainult üldiste teadetega arhiivi kohta ja tähtsamate arhiivis leiduvate raamatute märkimisega.
a. Võhmuta kogukonna raamatud – 30 nr-i all. Tähtsamaid neist oleks Võhmuta koguk. täis- ja volikogu protok. 1868–92.
b. Kurisoo kogukonna raamatud – 18 nr-t. Kogukonna täis- ja volikogu protokollid on säilind ainult 1871. ja 1885. aastast.
c. Karinu kogukonna raamatud – 30 nr-t. Neist tähtsamad oleks koguk. volikogu protokolliraamatud 1866, 1867, 1870, 1879, 1891; kohtuprotokollidest on ainult 1876.–1883. a. alles.
d. Orina kogukonna raamatud – 34 nr-t. Vallavalitsuse protokollest on säilind ainult 1868. ja 1891. a. raamatud. Kohtuprotokollest on olemas Orrina koggukonna kohtu Protokoli Ramat 1876–1887.
e. Seliküla kogukonna raamatud – 29 nr-t., millede seas leidub vallavalitsuse protokolle 1866., 1867. ja 1885. aastaist. Peale selle on säilind Seliküla koggukonna kontrahti raamat 1869.
f. Võhmuta vallavalitsuse raamatud 1892. aastast peale – 282 nr-t.
g. Võhmuta vallavalitsuse kirjakogud – 688 nr-t.
h. Võhmuta vallavalitsuse dokumentide kogud.
Peale eelloeteldu leidub kõnesolevas arhiivis üksikuid raamatuid Võhmuta valda mittekuuluvaist kogukonnist. Nendest võiks nimetada järgmisi:
a. Einmanni walla Kohto protokolli Raamat 1866–1876.
b. "                  "           "           "           "           1888–1890.