Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Asjalisi mälestusi - Mõisad - Metsataguse

Metsataguse olevat kõige vanem rüütlimõis Järva-Jaani kihelkonnas. Nimetatud mõisale kuulusid Metsataguse, Illivere, Varivere ja Elli külad. Metsataguse mõisa omanikkest mäletab ümberkaudne rahvas kedagi Dietenbergi, kes müünud mõisa Stackelbergile. Viimane omanik olnud Aksel Gernet Peterburist (Saar).
Metsataguse mõisa härrastemaja on ühekordne puuhoone, ehitatud umbes 30 a. tagasi. Majal ei ole mingisugust kunstilist väärtust. Praegu on mõisa maja ringkonna agronoomi kasutada. Mõisa maad on jagatud asunikkudele.
EKLA, f 199, m 45, 20/1 (I-4-7) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)