Ajalooline traditsioon: J�rva-Jaani.

Asjalisi mälestusi - Mõisad - Karinu

Karinu mõisa härrastemaja on ehitatud umbes 100 a. tagasi lihtsas klassitsismi jäljendada püüdvas stiilis. 1881. a. ümberehituste ajal on endisele ühekordsele majale ehitatud keskmine osa kahekordseks. Mingisugust kunstilist väärtust majal ei ole. Käesoleval ajal asub seal Karinu 6-klassiline algkool, õpetajate korterid ja meierei.
Karinu rüütlimõis kuulub ühes Karinu ja Ellavere küladega 1630. aastast saadik Rosenite suguvõsale. Viimaseist omanikest mäletab rahvas Paul v. Roseni, kes suri 1880. a. ja viimase poega Ernst v. Roseni. 1921. a. võõrandati mõis (Sauk).
EKLA, f 199, m 45, 17 (I-4-2) < Järva-Jaani khk. – Linda Vilmre (1930)