Vasknarva

Vasknarva asub Narva jõe vasakul kaldal, kus jõgi võtab alguse Peipsi järvest. Jaan Hirmuse valitsuse ajal Vasknarva nimeks oli "Gorod Sõrensk" (Sõrentski linn), hiljem - alev "Sõrenets" ja praegusel ajal "Vasknarva". Õige vanal ajal "Sõrenski linn" asus saarel. Narva jõgi voolas too aeg Peipsi järvest välja mitte praegusel kohal, vaid 5 km lääne poole, aga praeguse jõe kohal oli vaid kitsas oja, mille nimeks oli "Angerja oja". Samal ajal oli Sõrenskis vana surnuaed, mis asus Peipsi järve kaldal umbes sääl kohas, kus praegu asub, haarates sissesõidul Peipsi järvest Narva jõkke. Kuid hiljem Peipsi järv vallutas omale osa rannast ja Narva jõgi muutis sängi ja hakkas voolama sääl, kus oli vanasti "Angerja oja" ja kus ta voolab praegugi, kuna jõe vana koht ummistus liivaga ja muutus sooks. Sellest on tekkinudki Vasknarva ümbruses olevad sood. Narva jõe vana sängi võib jälgida veel praegugi. Ta voolab nüüd väikese ojana, mille nime on Struga. Ranna vallutamisel Peipsi hävitas ka Vasknarva vana surnuaia.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu