Sinimäed

Sinimägi

Vanasti noorpaar tuld laulatamast. Mõisnik tuld tee pääl vasta, tahand vägise pruuti ärä röövida. Peigmees hakkand vastu, ei and pruuti, and mõisnikule üle turja mõne tuhlaka. Mõisnik jooksnud tõlla juurde, nii vajund maa alla kõige hobuste, tõlla ja kutsariga ühes. Sinine suits tõusnud säält kohast üles, kust läksid põrguauku. Nii sündindki Sinimägi. Sääl on praegas kolm mäge.

I. Lasteaia mägi.

II. Põrguaugu mägi.

III. Surnuaia mägi (praegune Sinimäe)

EKA 308, 4/5

Keskmises määs [Vaivaru mägi] oli ilos hulkumas käia. Linnud laulvad sääl, käku kukku, siie kuulu. Sääl tehti mäke huonest siest ja kaivetti kullaauku läpi. Aka setä ei tiä, kas sai kulda vai ei saand. Keskmises määs oli Kurimukse auku. Setä kardetti, et voi olla, sääl on kurjad vaimud ja on miski paha sääl augus. Kui määd hakkavad suitsema, siis tulo kohe vihma. Määd tembavad vihma.

RKM II 106, 29; ERA II 38, 656 (1); ERA II 239, 685/6 (6); ERA II 125, 553 (382); ERA II 125, 529 (293)

järgmine leht

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile