Permisküla

Vanast ajast perast Peetri sõda oli jäänd üks rootsi vanaeit siie. Siis oli Permisküla nimi Hrädantna. Selle vanaeide hõbe õli sumadaniga kahe kadaka vahel. See õli vaharahva surnuaial. Sääl õli pali ristisi rootsi pookstaviga. Meie läksima sinne otsima. Juba õli ära veedud. Kaheksa aastat tagasi õli ära veedud. Kolm rootslast õli ära veend. Permisküla ja Kuningaküla vahel on saar. Sääl saarel on praiga kast hõbeda. Pidi õlema sääl hobuserauaga kivi. Rootslased õlid käind ka õtsimas, aga ei leia. Kivi õli ära lõhutud kui Olgina kiriku ehitati. Ei leia enam seda keegi.

RKM II 210, 28 (1)

See rist on Karl XII meeste rist, kui rahva jutu järgi arvata. Siia tee peale vedasime kruusa - siit Kuningaküla lõpus Eesti pool kruusa võtta, Vasknarva poole. Kevade lasin koorma kruusa õue peale, vaatan, mis küljes on: rist. Rahva järgi siin on olnud Rootsi ja Vene sõda, neid on maetud siia ära.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu