Vestervalli tänav

Jalutab “va Tõnu” (Jaan Tõnisson) kord Narvas, Damm-Stammi (Rahvapärane nimi Westerwalli tänava algusel) nurgal; lampassidega kindrali püksid jalas, seljas kasukjope, peas vägev talimüts. Pika jope äärealt paistavad vaevalt lampassidega püksi sääre otsad. Peatab kinni ühe vastutuleva sõduri - “Tere noormees!” -“Tere-tere!” Noh kas sa siis mind ei tunne? Sõdur vaatab teda uurivalt - “ei tunne!” “Nonoh, vaata hästi järgi!” Sõdur silmab lampassidega püksi sääre otsi, ja lausub siis mõttes aeglaselt: “Küllap te vist ikka mõni “pasarna” päälik olete. (Narvas kutsus rahvas tuletõrjujaid “pasarnadeks”). Aga ma olen vähe Narvas olnud, ja pasarnadega pole tegemist olnud. - Sülitab seepääle va Tõnu, vibutab keppi, ja sammub rügemendi staapi, kus kukub ülemustega praalima, et sõdurid ei tunne isegi kindrali vormi. Oleks see poiss kurat mulle veel kuidagi teisiti öelnud, aga ta ütleb, et eks Te ikka mõni pasarna päälik ole. Ei märkanud isegi mind tuletõrjujaks nimetada. Ei tohtinud alluvad isegi muigata, aga uue hüüdnime sai Tõnu jälle. Kui ta oli õuel rügemendi staapi tulekul ja keegi teda aknast silmas, hõikas see kohe: “pasarna kurat tuleb!”

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile

Vestervalli tänav