Linna karjamaa Pähklamäel

Praeguse linna karjamaa ääres olla kunagi olnud Püssi mõisa krahvi loss, kus krahv ise harva elanud, kuid teenijad elanud lossis pidevalt. Krahvil on huvi olnud elada mõnikord ka linna läheduses. Lossi varemed olla veel alles olnud kui jutustaja oli aastat 6-7 vana. Varemalt olnud lossi juures suur viljapuu aed. Tema lapsepõlves olnud aga seal veel üks pihlakas ja üks kask. Ka kaevu koht olla veel kaua olnud tunda. Nüüd aga olla kõik üles haritud ja endist lossi kohta ei ole enam tunda. Lossi tekkimise kohta võõra mõisniku maa keskele räägib rahvasuu, et Püssi krahv on Pähklamäe mõisa omanikuga kaarde mänginud ja kui Pähklamäe mõisnikul olnud suur kaotus ja tal pole enam raha olnud kaardimängu võla tasumiseks, siis lubanud ta krahvile tüki maad oma mõisast. See olla siis ka väljamõõdetud Pähklamäe mõisa maast ja Püssi krahv on selle kasutanudki omale lossi ehitamiseks Narva lähedusse.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile