Jaanilinna kindlus

Et sõdurid (iseäranis majanduslikel töödel – kokad, kirjutajad, relvurid, toitlustajad) armastasivad pikki, seitlis juukseid kanda, siis juhtus Narvas Jaani kindluses (Ivani pool) köögis kokaga järgmine lugu.

Tuleb va Tõnu (Jaan Tõnisson) kööki kontrollima, sammub koka juurde, ja tõstab peast tema valge mütsi, ning tervitab: “Tere noormees!” Vastab see ka kohe: “Tervist, härra kindral! Paitab siis koka seitlis pead, võtab oma mütsi peast, ja lausub, et kui homme tulek, olgu noormehel samane soeng, kui minul! Ja lahkub. Järgmisel päeval Tõnu jälle kohal. Sammub koka juurde ja võtab mütsi sellel peast. Jääb veidi ajaks seisma, vaatab ja imestab. Sõduril pealagi habemenoaga läikivaks aetud; ümber pea pikemad juuksed nii nagu temal, kiilaspea tõttu. Lausub siis: “Täpse käsutäitmise eest: Kolm päeva puhkust, aga et sa vanainimest oled narrida püüdnud, siis seitse päeva kartsa.”

Et Vabadussõja järgi ohvitserkonnas veel ikka mürtsu vaim valitses, siis on mul selleaegsetest I Diviisi käskkirjadest mõned lood meeles.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile

Jaanilinna kindlus