Varja

Peikmies läks Varjalt omale pruuti kosima, aga nõid ei tahtnud seda. Pruudi nõidus jua Varjale kivist. Pruut on täiest inimese muadi, kaelakõredki kaelas. Peikmies läks kirstuga edesi. Aga selle nõidus nõid Jabarale. Ükskõrd õlin mina tõiste tütrikutega tulpal lõikamas. Siis pani üks mies meile tulpa jälgi ajama. Sai kirstkivi ääre ja hüüdas, et piiad, tulga vahtiga, mida kirstkivega on tehtu. Meie läksima ka vahtima. Kirstkive alt oli kaivatud ja kast õli säält ära võetud. Neitsuvi Johaneski leidas säält päräst mõned vaskrahad. Labida ja kangi oli kaivaja maha jättänd.

ERA II 28, 248 (10)

Tont käis. Siin Varja külas old tont, vanal Soo Priidikul. Käis kraami toomas, kõiki varandust tõi: söögikraami, heinu ja loomatoitu. Põld pera tonti ühti.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu