Sirtsi

Suur kivi.
Sirtsi küla lähedal, endise kitsarööpalise raudtee ääres. Kivi on nii suur ja lai, et sai kaheteistkümne paariga kivi peal tantsida. Vanad inimesed jutustasid nii.
Endiste sõdade ajal rikkad matnud oma kullad ja kallid varandused sinna maha. Aga Vanapagan toond selle kivi, matnud selle alla kõik need kullad ja kallid varandused, kus nad praegaski on. Oma lapsepõlves nägin mitugi korda, et selle kivi ümberd oli kaevatud. Kes seda tegi ehk millal, seda keegi ei näind.

RKM II 183, 646/7 (26)

Ühe vitsaga löödud

Sie õli ninda, kas 1933ndal aastal vai sene ümbär. Üks võeras mies rääkis Püssis, Oldri pues, et sie Sirtsi küla on kui ühe vitsaga löödud. Käin ikke rohkem pühapäeviti, et siis on kodus teised, saab kätte. Lähed uksest sisse, sis lapsed kauvad, kas sängi alle vai ahju taha. Säält vahivad kui rähnid pesast.
Suvel oli igas peres klimbisupp, talvel kapsasupp.
Lepaving ja ribila suits, nagu nad ise ütlevad. Kui läksid, lõhna järel tunned ära, et ju oled Sirtsi külas.
Tagasi tulles oli väha halvem, kui pimedaks läks, siis tuled kiilusid kui tondisilmad metsa serval. Kus tuled kokku läksid, siis seal kohal oli tee.
See õli midagi asjamies, kas mõni agent või maksude nõudja, kes ise rääkis.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile