Savala

Puusa paigalepanemine

Jaan Isküll elas Savala külas Maidla vallas Virumaal. Teda tunti luude ja liikme paigalepanijana.
Aa mõisa preili ratsutas hobusega ja kukkus maha ja vassak puusaluu läks paigast ära. Mõisnik saatis tallipoisi Iskülale järele. Jaan läks Aa mõisa. Ta viidi preili tuppa, kus haige viibis. Preili ehmatas habemega talumeest nähes. Ta ei lasknud vanameest ligi.
Isküll tuli ära, sai vaevalt teise tuppa, kui herra ja proua palusid teda tagasi. Isküll läks tagasi, kuid preili keeldus jälle, et niisugune prostoi mees peab tema puusa katsuma.
Isküll tuli ära ja ütles: „Las ta jääda elustajast vigasest, ega minul häda ole!“
Kuid trepi pealt kutsuti veel tagasi, et nüüd preili laseb kõik teha, mis Isküll tahab. Isküll läks tagasi ja preili lubas luud paigale panna. Isküll ütles: „Mul tuli sääl põlve ramu tarvitada.“
Tal tuli põlve ramu tarvitada. Ta rõhus põlvega puusaluu paigale.
Oli hele kiljatus ja väike klõps, puusaluu oligi paigas. Isküll võttis preili käest kinni ja ütles: „Tule kõnni põrandal.“
Preili tuli põrandale ja kõndis, kuid puus oli haige. Isküll määras viis päeva voodis lamamist. Ta käis vaatamas, seni kui haige täielikult paranes. Mõisnikul oli hea meel, andis Isküllile sada rubla, seekord sada rubla oli suur raha. See oli 1912. a.
Jaani enda jutustus Gustav Kallastole 1920. a. Kabalas.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile