Püssi

Pill hüüab ja piiga tantsib

Praeguse Püssi pangahoone kõhal õli vanasti kõrts. Sääl käidi tantsimas ja pilli mängimas.

Nagu teada, käisid vaimutütrikud ööse mõisa reie peksamas. Laupäive õhtal saivad ka hilja õhtale. Pastlad õlivad katkised ja nee tulivad välle parandada, et esmaspäivel jälle mõisa menna. Lüganuse kihelkonnast üks tütrik, nimega Leena, õli ka mõisas vaimutütrikust, kee jutustab oma mälestusist järgmiselt:

Õhta õli jo hiline, kahvatu kuusirp paistus taivast, kui sain (kodu) alles mõisast tulema. Rõõm ja kurbus südames. Õlin rõõmus, et sain kõrd "säält põlatud vangimüüride vahelt" välle. Kuid kurbus...

Kurbus õli saand siiski võimuse. Peagi sain kodu. Kui hea õli puhata lakas värsketel heinadel. Ka vanarahvas ütles ja ütleb veel praegugi: "Mis on meest magusam?" - "Meest magusam on uni." Ninda ta ka ongi.

Koitas hommik. See õli pühapäive hommik. Kui tarre läksin, paistas päike selili jäetud uksest sisse. Enam ei õlnud aiga muidu kõõrutada, vaid õli vaja pastlaid lappima hakada. Nee õliva ninda katkised, et varbad vasta kivisid kolksusid, kui õhta mõisast välle tulin. Puha verised ja räbelad. Ei aidanud siis kedagi muu kui hakkasin aga lappima.

Ise lappisin ja nutasin, nutasin ja lappisin.

Kuid kõrraga kuulasin, et torupill hüüab, just kui kutsuks rahvast kõhestegi kokku. Kui viskasin nee pastlalohud nurka ninda et kolksus kõhe. Ruttu (piduriided) triibuline seelik selga, valge põll ette, ehteasjad kaula, sõlg ka ette ja suur "pilvelõhkuja" pähe. Ise panin siis kõrtsi poole menema, kus üürgas torupill. Vahest joostes, vahest hüpates. Ei siis hoolind enam pastlatest, ega minestki muust kui tantsust. Ei siis enam aiga õld ühelgi noorel tütrikul, siis teas igaüks, kuhupoole menna tuli.

Siis ikke õli lõbu laialt, kui noored üheskoos õlima. Jalg õli ninda kerge ja kurbus õli ühekõrraga kadunud. Pillimees hüüdas ikke mängu vahele, et "pill hüüab ja piiga tantsib".

Ninda siis hüüdaski pill ja piiga tantsis. See lõbu kestas vahest kuni hommikuni.

järgmine leht