Püssi mõis

Väsituskammer

Püssi krahvil õld väsituskammer üleval korral. Ninda pehme ku samblane suo, et ku lähäd pääle, sis vajod põlvini sisse. Krahv õli enne uinumist pantsind väsituskambris. Pääle seda õli sis viel vannis käind, sis sängi mend.

RKM II 186, 265/6 (4)

Paruni äpardus

Madi Rekkor ja Tööniku pard (Aleks) tulid Lüganuse apteegist hobusega. Nad jõudsid Püssi mõisa vahele, Püssi krahv sõisas keset teed. Tööniku pard hüüdis: "Vanamees, kurat, tee päält eest ärä!" Kuid krahv ei liigutanudki ennast, sõisas kõha pääl paigal. Töönik tõmbas minu isa kääst piitsa, andas hobusele piitsa. Hobune hüppäs ja aisa õts käis krahvile külge, krahv kukkus tee pääle maha, jalad püsti, kõrged kalossid lendasid jalast maha. Ta tuli maast üles ja näitas rusika meestele järele: "Teie kuradi Maidli mehed."

Maidli mehed tunti hobuse lookadest ärä. Maidli meestel õlid laiad loogad. Püssi meestel õlid ümmergusest painatud loogad.

Isa jutustus. See õli sel ajal kui parunitel enam võimu ei õld.

järgmine leht