Purtse

ERA II 28, 80 (8)

Purtses Nuka Toomas, sellel õli tont. Tal oli üks vabatkoht. Mitu nägi, et läks laka olmist sisse. (Olmiauk on üleval harja all.) Mõni õli ninda tark, et kui tema õleks näänd, siis õleks lõikand noaga pastlipaela risti katki, siis õleks maha kukkund kogu koormaga, mis tal õli.

RKM II 215, 419/20 (35)

Unine sepp

Purtse, Sillaõtsa sepp õld niisike, kee alali kaua magas hommikuti. Mehed menned paja, sepp muutku tossand magada, ei ole teedänd maast, ei ilmast. Mehed võttand vankritekkid ja veel mida kättä saand, pandud akna ette, tehtud tuba pimetäst, sepp aga tossand edesi.

Vaest aga löönd naisele küünärnukiga ja küsind, kas jo kõidab. Naine ööld: “Maga, maga, veel on pime!” Ninda kaua kui lõune ajal üks mees võttand tekkid akna eest vällä. “Kas magata surmaund, päiv on lõunes, teil loomad karjuvad laudas, tõised ahkavad jo lõuneld vällä ajama.” Siis sepp kodind ka üles.

Töötasin Lüganuse haiglas. Sääl siis Purtse naised juttustasid, nende nimesi ei mäleta enam.

RKM II 222, 398/400; ERA II 215, 639 (2); RKM II 183, 386/9 (60); RKM II 183, 390 (61); RKM II 183, 391 (62); RKM II 183, 393/7 (65); ERA II 28, 119 (45); ERA II 28, 260 (34); ERA II 28, 284 (29); ERA II 125, 224 (6); ERA II 218, 43 (8); ERA II 218, 45 (9)

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu