Maidla mõis

Viljavargus

Maidli mõisas oli rehepapp Lousi Jüri, kes armastas viina võtta. Ta ütles Madi Rekkorile: "Too viina ja pane viljakoorem pääle." Madi läks rehepapi juure võtas viina kaasa, kui viljakoorem pääl, haketi viina võtama. Aig kadus kiirest, jävad hommiku valge kätte. Viljakoormaga tuli menna mõisaõuest läbi, mõjalt teed ei käind. Eemalt nägin, et parun rääkis kupjaga juttu, kupjas oli minu vend Mihkel. Minul ei jäänd muud üle, kui tegin magama.

Parun nägi ja ütles vennale, et mene aja Madi üles, tämä tuleb veskilt ja on purjas, ta võib vankri alle kukuda. Vend tuli ja viis mind mõisa õuest läbi. Olingi koormaga pääsinud ja paruni petanud. Isa jutustus.

RKM II 162, 270/2 (1); RKM II 162, 146/7 (10); RKM II 274, 197/8 (2); RKM II 274, 314/5; RKM II 183, 487 (138); ERA II 28, 263/4 (1); RKM II 183, 480 (128); RKM II 183, 472/5 (122); RKM II 186, 261/2 (1)

Tagasi esimesele lehele Tagasi kihelkonnakaardile
Tagasi üldkaardile Ajalugu