Kiviõli

Lamba-papp

Kui saksa kampoljontsikud Kiviõli ehitäma hakkasivad, siis tulid ka sinne pali vene rahvusest töölisi. Ehitati vene kerik veel enne kui rahvamaja.
Vene papp õli pisuke mees, kahupäägä, hüüdi Lamba-pappist. Ühekorra nähtud täda lambakarja hulgas lambaid taga ajamas ja kõlvatusi tegemäs.
Old ka kange naisi taga ajama. Kiviõli noorikud õld metsas maasikal. Papp sääl, viiekroonine näppu vahel, toppind vade naistele nenä alle. Tehend ise imelikuid liigutusi. Naised pand kisaga jookso. Eemäl õld üks abielupaar, kes seda asja päält nähand.
Mees vaestand, kiirest naisega riided, mend siis sinnepoole, kuhu papp jäänd. Pappil muidugi hea meel. Üksik naine, jälle 5 kr. näppuvahel. /---/
Papp ehmätänd ärä. Akand tagurpidi ajama. Mees tõmband paar tuhlaka üle kõrvade pappile, miks oma kohostusi ei täida.
Mehel aga oli viis krooni teenitud. Sestsaate oli papp metsas kolamise maha jättänd.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile