Erra

Vankri oiged

Erra mõisa teole minnes karjus puutelgedega vanker: „Oh häda, oh häda.“

Õhtul teolt tulles oli vankri ratas katki. Vanker karjus: „Eks ma ütelt, eks ma ütelt.“

Teomehe peksmine

Erra mõisas töötas teomehena Ekim. Ta tuli ühel päeval künnimaalt lõunale. Ta istus ühe väikese hobuse seljas ja laulis mõisasaksale mitte meeldivat laulu.

Parun von Kursel seisis talli veravas ja kuulis seda laulu pealt.

Parun ütles Ekimile: “Pane hobused talli ja tule kontori.”

Teomees Ekim läks kontori, parun pani ukse lukku ja hakkas teomeest peksma. Aga Ekim oli tugevam kui parun. Parun sai teomeest ühekorra lüüa vastu nägu, siis lõi Ekim parunit, nii et parun lendas laua alle. See aeg, kui parun oli laua all, võttis Ekim tooli, et akend sisse lüüa, et pääseb kontorist ära.

Parun nägi, et teomees lööb akna puruks, ta hakkas laua alt karjuma: “Ära löö, ma teen sulle ukse lahti.”

Parun tuli laua alt välja, tegi ukse lahti ja ütles: “Mine ära, sa lurjus.” Peale selle rääkis aidamehele: “Küll on ikke töömehel kõva käsi, kui see teomees mind lõi, mul oli rinnakorv kuu aeg haige.”

RKM II 296, 299 (1); RKM II 203, 525/7 (1); RKM II 186, 263/4 (3); RKM II 183, 460/3 (113); RKM II 183, 458/60 (112); ERA II 215, 597 (11)

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile

Erra mõisa härrastemaja varemed