Aa mõis

Neerut oli ükskord Aa vallatalitaja. Aa mõisas oli sel ajal üks kindral peremeheks. See kutsus talitaja mõisa, andis viina ja ütles, et müü need külad mulle: Aa küla ja Nihatu küla. Neerut esiti ei müünd, aga kui sai ühe hea keretäie tanguputru ja viina, siis tegi lepingule kolm risti alla. Pärast tantsisid kahekesi kõrtsis. Külad lahutati ära ja kivid põletati lubjaks. Sel lahutamise ajal olid Tangi Madlil ja Edvil leivad ahjus. Madli palus küll, et jätke seniks lahutamata, kui ma leivad ahjust ära saan. Aga kindral, kes oli lahutustöid vaatamas, lausus: "Sinu ära räägip, see on moisa maja, mitte sinu maja."

RKM II 146, 361/2 (1)

Jutt Aa mõisast

Elasin 1914. a. Aa mõisas, kui kuulsin vanemate inimeste käest, et Aa mõisa parun pani oma tütre Kristine ühte väikese kinnise kongi kinni, selleperast et ta hakkas toapoissi armastama. Parun pidas kongis tütre surmani kinni. Üks aus teenija toitis teda sinna.
Parun ütles: Olgu see talle palgaks, et ta hakkas orja armastama.
Kongi seinad kõik olid täis kirjutatud saksa keele salmisi. Ta oli tooli peale roninud ja veel kirjutanud.
Lugesin isi neid salmisi, seal on praegu Aa vanadekodu ja see kong veel alles.

RKM II 183, 368 (49); ERA II 215, 525/6 (29); ERA II 215, 543 (44); ERA II 215, 543 (45); ERA II 215, 517 (22); ERA II 215, 497 (3); ERA II 215, 501 (7); ERA II 215, 546/7 (48); RKM II 222, 297/9 (1); RKM II 222, 299/300 (2); ERA II 215, 502 (7a); ERA II 215, 519/20 (25); ERA II 215, 249 (1); ERA II 183, 130/1 (9); ERA II 183, 132/3 (10)

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu