Vasavere

Kuidas sai Vasavere oma nime

Vanasti, kui olid Eestimaal suured võitlused, tungisid need ka Vasaverre. Alguses ei olnud Vasaverel seda nime, kuid siis alles sai, et sääl olid suured võitlused ja verd valati palju, sellest saigi ta -vere. Samuti olid suured lahingud ka Rausveres. Ja sellest sai ka Rausvere oma nime -vere.

ERA II 215, 361/2 (1)

Odaka Mardi küngas

Vasavere küla lähedal keset sood on kõrge ümmargune nõmmeküngas, mida rahvas kutsub Odaka Mardi künkaks. Vanasti elanud Odaka Mart, kes ei tahtnud minna soldatiks, kuna siis oli teenistusaeg 25 aastat. Nii põgenes metsa kroonu eest Odaka Mart ja elas metsas redus Odaka Mardi künkal mitu aastat. Lõpuks saadi sellest teada ja Mart pandi teenima, kust ta enam välja ei tulnudki. Oma varanduse jätnud ta aga Odaka Mardi künkasse ja veel praegugi otsitakse nimetatud künkast kulda.

ERA II 215, 365/6 (3a)

Suurejõe kuldnuppudega tõld

Kui meie maa veel rootslaste all oli, sõitis korra Rootsi kuningas Vasavere külast läbi ja tahtis järvedele minna. Aga kui nad Suurejõe silla pääle said, läks sild katki ja tõld vajus vette. Hobused ja kuningas päästeti ära, aga tõld jäi vette. Küll katsuti üht ja teist moodi, aga ei midagi. Tõld vajus nii sügavale, et ainult kuldnupud jäid välja. Kuningas laskis aga uue silla ehitada. Võibolla on veel praegugi tõld jõe silla all.

ERA II 215, 290/1 (5); ERA II 215, 286/7 (2); ERA II 215, 339 (8); ERA II 215, 339 (9); ERA II 125, 188 (20); ERA II 215, 289/90 (4); ERA II 215, 291/2 (6); ERA II 215, 363 (2); ERA II 37, 585/6 (22); ERA II 215, 130 (13)

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile

Vasavere