Tarakuse

Tarakuse külas Jõhvi kihelkonnas elas külatark nimega Kaader. Tema olla terveks teinud palju haigeid, mida arstid pole suutnud. Kord läinud üks naine metsa marjule. Marju korjades nõelanud teda mustakirju uss. Naine läks kohe Kaadrilt abi otsima. Kaader pani naise istuma ja hakkas ise midagi pobisema, millest naine aru ei saanud. Siis küsis Kaader naiselt ussi värvi ja suuruse. Siis tegi Kaader ukse lahti ja hakkas ussi kutsuma. Uss tuli põesastest välja ja hakkas tuppa ronima. Siis käskis Kaader ussi naise jalga lakkuma. Uss lakkus nii kaua, kuni läks lõhki ning naise jalg sai terveks. Kaader olla veel palju haigeid terveks teinud.

ERA II 215, 186 (13)

Vanasti oli Tarakuses suur mõis. Mõisa valitses Valdmann. Avinurmikud aga ei sallinud Valdmanni. Nad sõdisid Valdmanni vägedega ja võitsid maa endale ja asutasid avinurmikute küla.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile

Tarakuse