Tammiku

Moonamees magas 24 tundi

Jõhvi kihelkonna Tammiku mõisa moonameeste majad olid umbes 3 km kaugusel mõisast Kahula külas. Umbes 80 aastat tagasi läks üks moonamees hommikul vara enne päikesetõusu Kahulast mõisa poole. Ta läks otse põllupeenart mööda. Mees oli kole väsinud ja nägi, et päike polnud veel tõusnud, mõtles, et vaja natuke puhata. Kuid jäi magama nii raskelt, et ei ärganud enne üles kui järgmisel hommikul päikesetõusu ajal. Ise ta ei teadnudki, et ta oli üle 24 tunni maganud, sest päike alles tõusis ja tema mõtles, et ta oli ainult natuke suigatanud ja läks mõisa. Seal küsiti, kus sa eile olid. Mees vastas kindlalt, et ikka mõisas. Mõisas teda aga ei olnud ja naine oli öelnud, et kodus ka ei olnud. Lõpuks saadi ometi mehele selgeks teha, et ta oli maganud terve ööpäeva maha, mitte aga natuke suigatanud.

ERA II 215, 115/8 (7)

Rahakasti viimine Tammiku mõisa väljalt

Kord oli üks voorimees, kes vedas Jõhvi raudteejaamast kaupa. Seal lähenesid voorimehele kaks tundmatut härrat, uhkesti riietatud, ja palusid, et voorimees viiks neid hea tasu eest Tammiku mõisa. Voorimees algul ei tahtnud minna, sest päike oli juba loojunud. Aga siiski hea raha eest läks. Jõhvist kilomeeter maad eemal asub Tartu maantee ääres üks väike kaasik. Seal palusid härrad hobust peatada, et kaasiku all einet võtta. Voorimees ajas hobuse teelt kõrvale ja härrad palusid ka voormeest einet võtta. Kuid enne einetamist võtsid kõik viina. Viinavõtmist jätkasid teist ja kolmandat korda. Kuid voormees märkas, et härrade võtmise järgi pudelist viin ei vähene. Ja peale selle ei tea voorimees midagi. Kui voorimees ärkas, oli juba teine hommik umbes kella 10 paiku. Üles ärgates ei olnud enam hobust ega kaaslasi näha. Otsides leidis ta hobuse jäljed. Hobusega oli natuke edasi sõidetud ja pööratud rukkisse. Jälgede järgi edasi minnes leidis mees augu, umbes 1 meetri sügavuse. Augu põhi oli kõva ja kujutas kasti põhja aset. Mees teatas asjast politseile. Hiljem teatati mehele, et hobune on Jõhvi jaamas lati küljes kinni. Õhtul sai ta oma hobuse kätte. Kuid jäi ilma lubatud tasust. Kuna mõisa töölised olid näinud neid härrasid paar päeva varem mõisa rukki ümber hulkumast. Hiljem selgus, et rootslased olid viinud selle rahakasti ära.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile

Tammiku