Sompa

Sompa vallas ja külas (tuleb lugeda: Jõhvi vallas Sompa külas. Sompa valda pole kunagi olnud. Üleskirjutaja märkus) heinamaal asub suur mägi, mida rahvas Seljapere mäeks nimetab (kutsutakse ka veel Sompa mäeks ja Munamäeks, kuid need on vähem tuntud). Rahvas arvab, et sääl oli Rootsi sõja aegne kindlus. Mägi on suur ja kõrge, täis madalaid auke, mis mõnikümmend aastat tagasi olnud kaunis sügavad, kuid nüüd on kasvanud kinni. Need on rahaaugud. Arvati olevat sääl palju Rootsi varandusi, aga keegi pole säält midagi leidnud.

RKM II 186, 220/1 (5)

Koolis

Minu ema käis Sompa koolis 1890. aastal. Koolis pandi rõhku kole pali piibliloo ja kadekiismuse õppimisele. Iga päiv õli kaks tundi usuõpetust, geokrahviat õli kolm tundi nädalas. Kerikuõpetaja käis kooli katsumas, ta leidas, et koolis õpetatakse maadeteadust, sai päris vihasest: "Miks niisugust plara koolis õpetatakse? Kes on ennem ümber maailma sõitand ja teab, et see ümmargune on? See tund tuleb maha võtta ja usuõpetus asemele võtta. Geokrahvija ei vii kedagi taiva, aga usuõpetus viib taiva."
Kaks tundi nädalas võeti geokrahvijat maha ja üks tund jääti.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile