Servaääre

Siia (Servaäärde) tuadi kõik suitsusaunad. Elumajad olid rehetuad. Siin alles tehti korstnad ja kambrid. Alguses elati sellegiperast talvel ikke rehetuas, oli suemb. Rehetuas elati 1875. aastani, mõned hiljemb viel, kuni isegi 1907. aastani. Sellel aastal hakkasid kaduma ka suitsusaunad. Kambritel oli alguses üks aken õtsas, kardeti, et jahutab tuba, kui kaks on. Perast tehti kaks akna uutele majadele ja vanadele ka üks aken otsa juure. Nüüd on vanadel majadel vist kõigil kaks akna otsas.

RKM II 146, 79 (31)

Õitsiskäimine õli siinsamas Küäbäristil enne krunti panemist. Õhtul külävahele kokku ja käidi sügiseni, suvel hobusi kääst ei süädätud. Järjäkorras kes oli, nuar või vana, kolm-neli miest. Teine üä teised. Ratsa läksid, teised hobused ies või tulid järäl, olid harjund hobused. Metsas pandi hobused kammitsa. Tuli tehti maha, kordamüäda magati. Märss oli igalühäl kaasas, võileib ja silgud sies. Nuaremad hulkusid, otsisid varandust, jälgidega kivi ja kes tule juures oli, nied küpsätasid tules kaalikaid. Tuadi kaasa vai kisuti külä põllult.
Varsaallikal käidi ka õitsis. Sääl on üks allikas, õitsi ajal uppus sinne üks varss, sellest ongi Varsaallika nimi. Sie oli ka Kohtla valla jau sies, perast oli vanakülamieste välläsmetsa heinamaa.

RKM II 146, 88/95 (2); RKM II 106, 176/7 (2); RKM II 106, 177 (3); RKM II 106, 181/2 (7); RKM II 106, 309/10; RKM II 106, 182 (8); RKM II 146, 95/7 (4); ERA II 215, 165/6 (5); ERA II 215, 171/2 (3); ERA II 215, 163/4

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile

Servaääre