Puru

Saare Jaan

Puru metsas Bähvali krundi piirides oli väike mägi, mis oli seest õõnes ja moodustas koopa. Sääl koopas elas vanataat Saare Jaan. Ta kasvatas endale kitsi ja toitis ennast nende piimast ja lihast. Nahku tarvitas ta omale katteks. Koobas oli talle nii armas, et ta ei lahkunud sealt. Ta oli erapooletu teistest inimestest. Kui surm teda kutsus, siis ei tahtnud ka kitsed sealt lahkuda, siis jäeti nad sinna vabadusse. Koopa asemele püstitati suvilamaja. Igal aastal käiakse kord seal meelde tuletamas Saare Jaani ja tema kitsi. Maja õuel on hiigla suur kask, mille latvale on asetatud lava. Igaüks, kes seda kohta käib vaatamas, kirjutab lavale omalt poolt mälestuse.

ERA II 215, 183 (8); ERA II 215, 186 (14); ERA II 215, 283/5 (1); ERA II 215, 184 (9); ERA II 215, 184/5 (10); ERA II 215, 187 (16)

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu