Peeri

Sõnnikuveotalgud

See oli Peeri külas Virumaal Järve vallas 29.-30. aastal.
Oli üks ihne rikas taluperemees, kes armastas raha koguda, koos oma tütre Alvinega.
Nemad kunagi ei armastanud talguid pidada, et see läheb kulukaks. Arvesta välla, söökide pääle läheb palju raha, ei tasu ennas välla.
Ta vedas sõnnikut vaeste popside varal, andas neile oma hovost tööd teha, siis inimesed tulid talle tööle (hobusepäivi tegema) kas oma toiduga või tema poolt viletsa sulasetoiduga: hapud silgud ja kooritud piim. Leiba oli niipalju valmis tehtud, et kunagi ei saand värsket leiba. Sügisel kartulinopimise ajal söödi veel vanu kartulid, siis olid värsked ka juba vanad.
Üks noorem tütar elas Tallinnas. Kord ta tuli suvepuhkusele ja nendel hakkas sõnnikuvedu.
Tütar ütles: „Teeme talgud ja talgu moodi süüa.”
Isal oli kiire töö, andis kõik tütre hooleks. See laskis lamba veristada, tegi õlut, tõi napsi, kanamunadest ei old ka puudust, keetis õllet, tegi härjasilmad.
Isa mõtles, et need toidud on valmistatud oma perele. Tütrele ja väimehele. Isa läks töölistega lauta sõnnikut peale tõstma. Tütar jäi sööki valmistama.

järgmine leht

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile