Päite

Ilmade ennustamiseks kuulati Puskari ja Ugo oja kohisemist. Kui kohises Puskarioja, siis oli loota vihma ja tormi, kuna Ugo oja kohisemine tõutas suvel ilusaid ilmu ning talvel külma. Kohinat on kuulda ka siis, kui eelnimetatud ojades vett ei ole ehk jälle on meri jääs. Seda ilmade ennustamise viisi tarvitasid kõik Päite ja Vaivina külade vanemad inimesed.

H II 8, 606/7

Vana aigased Päite Mõisa ja valla põldude ja heina maade nimed. Natuke ninda ku läbi une on mul meeles; et mõni hea aasta tagasi, üks kõrd taheti ja sooviti iga vallast põldude ja heinä maade vanu nimesid teedä anda; aga et meie Päite vallas sedägi soovi keski täitänd selle peräst kirjutan mina need nimed vast nüüd üles, ninda kuida vanade kääst õlen kõrd kuuld. Ilma lugu pidämätä; õlgu neil midägi täsust ehk mitte. Põldude nimed: Ligo, Peri mägi, Kravi nurk, Sohosi Kuhja kive, Koerasti, Rummu, Musta kuuse Kitsad siilakud, Suure kive. Vokka sõrro. Palo rinna. Raadiku. Aia õtsite. Liug kive. Kesk väljä. Pihlaku. Keesk kaivu Rogati mägi. Praiga üieta sedä kõhta kruusugu mägi. Õea perä. Musta metsa. Raudsu Silda tagune. Puskari. Kukkarja. Heinä maade nimed. Koppel perä. Leppiku. Keesk kaivu. Sirgando. Sirkniido. Höllömä. Majo põld. Karu perse. Aaviku. Liiva. Virulase. Sadika. Roogentiku. Laastiku. Pikali põld. Konno. Aia perä. Alu. Karu kaivu. Perä niidu.

ERA II 265, 421/3 (2); ERA II 265, 427 (8); ERA II 265, 427 (9); ERA II 265, 427 (10); ERA II 265, 429 (11); ERA II 265, 447 (28); ERA II 265, 451/3 (31); ERA II 265, 433 (16); H II 8, 399/404

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu