Pagari

Laul

Ei nad karda Jumalat,
Söövad putru leivaga
Liha ilma leivata.

Kummitused

See lugu juhtus 1905. aastal Pagari mõisas Virumaal. Seda jutustas minu mees Aleksander Porri. Ta oli nelitõist aastat vana, kui õlnud ühe vanema mehega mõisarehe juures valves. Sel ajal õld mõisate põletamine. Pagari mõisa valitseja määras neid valvesse. Vanemale mehele anti eest laaditav püss, aga poisekesele hea kaigas. Nii kõndisid nad öösel ümber rehe ja äkki kuulanud, et ruumis, kus hoiti piinamise riistu ja peksupinki, oli kuula inisemist ja oigamist. Veskikivid hakkasid tööle. Sene katuse all oli ka veski. Poiss oli välla kohtund, aga vanem mees oli vana soldat ja ütles: “Ära karda, kuuled, kuda orjade hinged kummitavad.” Vanem mees lõi püssiperaga vastu seina, siis jäänud kõik vaiksest. See rehi põles maha 1921. a. Kummitused õlid niisugused, et ei õld kedagi, aga kuulid häält - kõlinat ja mürinat.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu