Ontika

Rasvalaeva hukkumine

Ühekõrra läks Ontika rannas rasvalaiv hukka - mina õlin viel puhta laps - ja vesi ajas kalda alle paksu kõrra rasva. Säält käidi kõrjamas ja tehti küündli. Perast valitsus vedas rasva Ontika mõisa juure ladu ja inimesed käisivad säält vargal. Selle iest saadeti mitu miest Siberi. Küündli oli mitmest aastast varust valmis tehtud ja ninda pieti piergu rohkemb süütusest. Perast tulid mokkidega lambid.

RKM II 162, 307 (5)

Ontika mõisaherra

Ontika mõisaherra käis lihtsas vene kasukas, kasukas oli valgest nahast, pargitud. Tema aukraad oli vene sõjalaevastiku atmiraal. Laevastikus oli äraandmist ja temalt võeti aukraad maha. Siis oli ainult Ontika mõisaherra.
Kord sõisas ta Jõhvis postijaama ees, valgest lambanahast kasukas selgas, üks talumees astus tema juure ja küsis: “Kas sina õledki nahaparkal?” “Ei, mina olen Ontika mõisaherra!” vastas parun.

ERA I 6, 37 (1)

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile