Künnapä

Säälsamas, Laiakivi talu põldusi nimetatakse ka Kitsaleike põlduteks. Vanasti kui oli tarvitusel kolmevälja kord ja põllud asusid mitmel pool, oli igal talul kitsuke põlluriba või lõike suurest ühisest põllust, selle järele ka see nimetus. Talu praegune nimi on pandud suure kivi järele, mis asub selle talu maadel.

ERA II 265, 437 (19)

Künnapä külas, seal, kus maantee teeb Narva poolt tulles käänaku Konju küla poole, on küngas, mida rahvas nimetab Kukkarikünkaks. Palju aastaid tagasi oli seal kõrts, sellest on aga vähesed varemed järele jäänud. Hilisemal ajal võeti sealt teede sillutamiseks kruusa, ka tuli sealt lagedale palju inimeseluid - see pidada olevat vana sõjaaegne matusepaik. Kukkari nimetus on tulnud aga sellest, et seal kasvab palju kukeharja-nimelisi taimi.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile

Künnapä ja kõrtsi ase