Kurtna

Kurtna mõisa metsas on ühe järve nimi Kuradijärv. Sääl pidi järve kaldal käima must mees ja ise ikke hõikama: "Ahuu!" ja: "Ahuu!" Siis pidi kutsuma inimesi ja meelitama. See ikke Vanakurat ise õligi ja sellest sai järv ka oma nime.

RKM II 146, 141/2 (6)

Parun naerivargil

See lugu juhtus Kurtna mõisas. Parunil oli kange himu naurivahti peksta ja rääkis kodus perele, ja toapoiss kuulis pealt ja andis naurivahile teada, et: "Parun tuleb öösel naurid varastama, kui sina ei kuule, siis saad hommikul peksa."
Naurivaht ei mõelnudki une peale, ootas, millal paruniherra naurivargale tuleb. Vahtis ka hea vembla valmis, kui ta tuleb, küll ma annan talle hea nahatäie.
Parun läks öösel nauripõllule naurid varastama, aga vaht oli kohe tema turjal ja kukus vemmeldama.
Herra paluma: "Ei, mina olen saks!" - " Ah teid kuradisi on kaks." Parun ütles: "Mina olen parun!" Siis naurivaht laskis paruni lahti. Parun läks oigades kodu poole.

RKM II 297, 310/6 (4); ERA II 215, 126/7 (10a); ERA II 215, 187 (15); RKM II 146, 49/50 (125); ERA II 215, 223/4 (1)

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu