Kohtla

Eks ennemast vahitud ka, kuda kergemalt saab tüäd teha. Kohtlas oli vana Kruusi Juhan, (Juhan Kruus oli kooliõpetaja, kaupluseomanik, veskiomanik ja kahe talu peremees Kohtlas. Tal oli järjekindlalt 5 sulast. - Koguja andmed.) sie hakkas tuuleveskiga hobuse rehepeksumassina ümbär ajama. Tegi mailma suured puurattad ja sättis rihmad päälä, veski uksest õue, vedas massina veskimäälä veski juure. Na hakketi siis pruavima. Kruus ise sääl ja sulased ja möldär. Möldri nimi oli Andres. Aga ei tuld miski välja, lõhkus massina. Sulased räägiti: "Vana Kruus kamandas, kui kõik õli valmis: "Andres, lase tuul piale!" Aga kui sie Andres laskis selle tuule piale, siis alguses ikke vingus, perast kohe vilistas! Ratta tükkis läksid viu sinne ja viu sinne, sulased panid veskimäält alle juaksuga, hoitsid kahe kääga piad kinni, vana Kruus kõige taga, ei saand muud kui plaksutas käsi ja tegi vaid: "Oh, oh, oh! Oh, oh, oh!"

RKM II 146, 69 (19)

Raudlehte põllud on siin (Kohtla k-s). Enne kutsuti Raudlähtä. Raudlähtä on allikas. Siin meie kõdus on nüüdki üks auk, kus aasta läbi õli vesi sies. Ja põllust lähäb läbi üks mägi, seda hakketi kutsuma Raudlähtä mägi. Hiljemb muudeti Raudlehte. Kui krunti pandi, siis talu nimest jäi Raudse. Siin on jua Lähtä männik, sääl oli enne ka allikas, ajas ka üläs seda vett.

ERA II 215, 318 (1); RKM II 405, 348 (2); ERA II 215, 319 (4); ERA II 215, 322 (9); ERA II 215, 322/3 (10); ERA II 215, 343 (1); ERA II 215, 350/1 (20); ERA II 215, 338 (5); ERA II 215, 346 (14); ERA II 183, 73; ERA II 183, 153 (5); ERA II 183, 155 (8); RKM II 146, 68/9 (18); RKM II 146, 25/7 (29); RKM II 146, 83/8 (1); RKM II 106, 318/20; RKM II 146, 70 (21); RKM II 106, 331/2; ERA II 215, 321 (8); ERA II 215, 348/9 (17)

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu