Jõhvi kirik

Jõhvi kiriku asutamine

Ädise mõisas elasid kaks venda. Sõja ajal üks vend läks sõtta, teine pidi kodus lossi ehitama praeguse Jõhvi kiriku asemele. Kui vend sõjast tagasi tuli, ei meeldinud talle see loss ja lõi venna mõõgaga surnuks. Venna mattis aga lossi ette maha. Venna hauakivi on praegu kiriku ukse ees maa sees. Vennal hakkas surnud vennast kahju, kiskus lossi maha, ehitas kabeli. Kabeli ja Ädise mõisa vahele uuristas maa-alused salateed. Hiljem ehitati kabelist kirik.

RKM II 106, 188/9 (16)

Ennemast pidi õlema elusalt kiegi kerikuseina müüritud. Muidu ei saand, üäsä vanapagan luapis kividega purust, mis päiväl tehti. Suure munakutega kaugelt viskas. Vanapagan keriku ei sallind silma allgi. Aga kerikus ta õli. Terve vasikanahk õli kaindlas, sie õli nimesid täis kirjutetud, neie nimed pani üläs, kes kerikus magas. Eks ta neist arvand siis jällä omale miski saada. Eks nied nõiad õld ka tämä abilised, kust nad muidu nied kuntsid õppisid. Pidi õlema sie seitse Muasese raamat, mustad lehed ja valged tähäd, sie pidi kõik õlema neid nõidumisi täis. Nad panid kaardi ka. Kaardid pididki vanapagana piibel õlema, senepera ennemast nagu lapsi ei lubatud mängida kaardi.

ERA II 215, 180/1 (3)

Rahvasuus levis jutt, et Jõhvi kiriku all olevat nahkvaimud, kes tapavad ja tarvitavad endale toiduks inimesi, seepärast kardeti õhtuti liikuda kiriku ümbruses. Säärased vaimud olid eriti õhtul väljas. Ka praegusel ajal ei juleta õhtul kiriku tagumisse ossa minna.

RKM II 186, 246/8 (3); ERA II 215, 173/4 (7); ERA II 215, 179/80 (2); ERA II 215, 227 (3); ERA II 215, 250 (2); ERA II 215, 344/5 (9); ERA II 215, 337 (4); ERA I 6, 105/7 (93); EKRK I 12, 299 (12); ERA II 215, 345 (10); EKirj. XVIII (1924), lk. 355.; RKM II 222, 202 (2); ERA II 215, 478/9 (13); ERA II 215, 349/50 (18); ERA II 215, 173 (6)

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu