Edise

Tuli lossivaremeil

See sündis 1937 a. Jõhvi linna juures Edise as., mõisa varemeil. Öösel kella 12 paiku tulnud (mööda) lähedalolevat Kotinuka teed mööda Edise mõisa poole keegi vanapoolne naisterahvas. Jõudnud mõisa kohale, nägi ta varemete peal tuld, piiratud sinise äärega. Tuli tõusis kohati kuni 1,5 m. kõrguseni. Naine ruttas sellest teatama lähedalolevasse tallu. Järgmisel ööl jällegi kella 12-neks kogunes mõisa juurde palju inimesi, et näha seda imelist tuld, mida enne pole seal nähtud. Kui tuli hakanud põlema, võtnud kolm agaramat poissi redeli ja asetanud müüri najale, et minna vaatama seda imelist tuld ligemalt. Jõudes tulele üsna lähedale, kustunud see korrapealt. Tulnud noormehed alla, hakanud tuli jällegi põlema. Nii katsetati mitu korda, kuid tuli kustus jällegi kui noormehed ligi jõudsid. See tuli andis end näha kolmel ööl kella 12-ne paiku.
Kõik see tuli pidi tulema sellest, et mõisa-aegu olla maetud sinna mõisniku tütar. Rahvasuu teab rääkida, et see mõisniku tütar oli hakanud alamast soost eesti noormeest armastama. Kui isa sellest teada sai, laskis ta omas pühas vihas tütre elusalt müürida müüride vahele. Teatud aegadel näitab tütar ennast tulena müüridel.

RKM II 106, 178/9 (5)

Jõhvi linnast umbes 2,5 km Tallinna poole, Edise mõisa kohalt vasakut kätt mööda külateed umbes 1 km kaugusel keset põlde asub mägi, millel kõrged puud peal kasvavad. Rahvas nimetab seda Ädise Kabelimetsaks. Keset mäge asub kabel ning selle lähedal 4 hauakivi. Hauakividel on järgmised kirjad:
I “Freiherr Alexander von Rosen, geb 31. März 1863. Gest. 16. Febr. 1908”
II “Freiherr Hermann von Rosen, geb. 5. März 1829 Gest. 18 Dec. 1884 1 Kor. 12,6”
III “Freifrau Catharina von Rosen, geb von Müller. Geb. 21. November 1829, Gest. 8. April 1912”
IV “Freiin Anna von Rosen Geb. 10. Sept. 1861, Gest. 16. Dec 1910 Matth. V, 6.”
Nagu eeltoodust selgub, on see kabelimets Roseni-nimelise Edise mõisniku ja tema perekonna matmispaik.

ERA II 215, 159/61 (2); RKM II 106, 184/5 (12); ERA II 215, 174 (8); RKM II 106, 184 (11); ERA II 215, 140/2 (2)

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile
Ajalugu