Puhatu

Puhatu küla õli oma nime sellest saand, et vanaste õli Kuningaküla ja Permisküla õld Pagari mõisa jagu ja säält käisivad ikke Pagari mõisas teol. Siis õli kõhe tee ehitatud üle soo siie Puhatu, veel mina mälestan seda teed, aga nüüd on juba sambla alle vajund. Kui tead, kust otsida, siis kepiga veel tunneb. Kolm männiplaagast õli kõrviti, niisikene tee õli. Siis kui nemad tulid oma tiukottidega üle soo, siis tegid siin, kui kõrgemale kõhale jõudsid, ikke puhkuse. Ise ütlesid: nüüd on vaja puhata ja sellest ongi Puhatu.

RKM II 405, 49/50

Muistend

Puhatu raba ida-ääres voolas Lalli jõgi, mis juba ammugi kinni kasvanud. [See voolas välja Pahasenja järvest - mis tänapäeval umbjärv - itta. Rabas on näha sootide ridu. Edasi voolas mändide vahel 1956. aastal kaks jõge paralleelselt 4-meetriste vahedega. Edasi läks jõgi rabas laiali, moodustades Mädatiigi. Sellest põhjapool Mustladva soostik. Mõnede kilomeetrite järgi moodustub Lalli jõgi, kus ümbrus nii pehme, et võimatu edasi pääseda.] Sinna jõkke jäid Põhjasõja eest põgenejad oma laevaga kinni. Laev oli täis kristalle. Mu isa nägi poisipõlves - see on juba 150 aastat tagasi - seda laeva. Seekord oli laevatekil kasvanud juba paras mänd. See laev on meilt [Sootaguse külast] idalõunasse.

Tagasi kihelkonnakaardile Tagasi üldkaardile

Puhatu